Jelenlegi hely

Az Ad Libitum Kórus története

Amikor 1991 novemberében néhány bajai fiatal összejött, hogy kórust alapítson, a szándékuk csak annyi volt, hogy legyen egy csapat, amelyben kedvükre énekelhetnek. Legtöbbjüknek azért hiányzott a kórusmuzsika, mert korábban a III. Béla Gimnázium énekkarainak soraiban meghatározó élményekben volt részük. Ezeket a kórusokat Pethőné Kővári Andrea vezette, kézenfekvő volt tehát, hogy őt kérjék meg, állna ennek az új együttesnek az élére. Andrea természetesen szívesen vállalta a feladatot, már csak azért is, mert egy ideje őt is foglalkoztatta a gondolat, hogy legyen egy fiatalokból álló énekkar Baján. A két szándék találkozása nyomán indult meg az akkor még névtelen együttes tevékenysége. Komoly célokat nem is fogalmaztunk meg, csak az volt a fontos, hogy igényes munkával mindig a tőlünk telhető legjobb produkciót hozzuk létre. Azt nem is gondoltuk, hogy ennek az egyszerű alapelvnek a következetes betartása mennyi siker forrása lesz.
Az Ad Libitum Kórusban tehát fiatalok énekelnek, sokan még középiskolai vagy felsőfokú tanulmányaikat végzik. Az együttes a szó valódi értelmében amatőr, a csapatnak bárki tagja lehet. Eredményeinkre azért is vagyunk különösen büszkék, mert azokat mindig saját erőnkből értük el, nem kértünk fel idegen kisegítőket még a jelesebb rendezvényeken, versenyeken való fellépések alkalmával sem.

Az eltelt évek eseményekben igen gazdagok voltak, teljes felsorolásukat meg sem kísérlem, de a legfontosabbak mégis idekívánkoznak.

A kórus még nincs egy esztendős, amikor már felvételt készítettünk a Baja város zenei életét bemutató hanglemezre. (A hanglemezen való közreműködés kényszerítette ki a névadást, ekkor választottuk az Ad Libitum nevet.)
1994-ben szerepeltünk először a Magyar Rádió "Kóruspódium" című sorozatában.

1995-ben a rádió meghívta az együttest a sorozat élő adásban közvetített évadzáró stúdiókoncertjére, majd 1998-ban, 2000-ben és 2002-ben önálló egyórás hangversenyeket adhattunk a rádióban, amelyeket ugyancsak élőben hallgathattak a Bartók-adó hallgatói.
Baja nemzetközi partnerkapcsolatai révén jutottunk el 1994-ben a németországi Waiblingenbe, 1997-ben a franciaországi Argentanba, 2001-ben pedig Marosvásárhelyre.

1996-ban vettünk részt először nemzetközi rendezvényen, a IV. Nemzetközi Éneklő Héten Veszprémben, amelyen a közös műhelymunka mellett két önálló szereplésünk is volt.

1997-ben a VI. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen kategóriagyőzelmet aratva szereztünk Arany Diplomát a B1 kategóriában. Ugyancsak 1997-ben kaptuk meg Bács-Kiskun Megye Művészeti Díját.

1998-ban rendezett minősítő hangversenyünkön a magyar kórusszövetség a "Hangversenykórus" fokozattal ismerte el az együttes teljesítményét.
1998 júniusában vettük fel első CD-lemezünk anyagát, amely októberben jelent meg. Szeretnék CD-t rendelni!

Augusztusban a Magyar Televízió kamerái rögzítették műsorunkat, novemberben pedig a budapesti Zeneakadémia nagytermében énekeltünk.

1999 nyarán Spanyolországban részt vettünk a XVII. Cantonigrosi Nemzetközi Kórusversenyen, ahol a nőikari kategóriában második helyezést értünk el.

2000 augusztusában Veszprémbe utaztunk. Itt a Vivace Nemzetközi Kórusfesztiválon léptünk fel, amelyen négy földrész nyolc kórusa között mi képviselhettük Magyarországot.

December 7-10. között a Budapesten megrendezett Kodály Zoltán II. Magyar Kórusversenyen vegyeskari kategóriában III., nőikari kategóriában pedig II. helyezést értünk el. A zsűri különdíjjal ismerte el azt a teljesítményt, hogy két kategóriában is sikerült helyezést szereznünk.

2001-ben a Kóta felkérésére a budapesti Néprajzi Múzeumban énekeltünk a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepi hangversenyen. Májusban kórus és karnagya átvehette az Éber Díjat, amelyet a művészetpártoló bajai család alapított a jeles képzőművész, Éber Sándor emlékére. (oklevel, oklevél2)
A kórus megalakulásának tízéves jubileumát nagyszerű hangulatú hangversennyel köszöntöttük 2001 novemberében több mint 500 fős közönség és a régi kórustagok jelenlétében, akik az ország minden pontjáról, sőt, külföldről is eljöttek a találkozás, az ünneplés és persze a közös éneklés kedvéért.

2002 szeptemberében Nemesnádudvaron adtunk önálló koncertet az Újbor Ünnepe alkalmából rendezett programsorozat részeként. Októberben a Tillai Aurél vezette Pécsi Kamarakórust láttuk vendégül Baján a Kodály-évforduló kapcsán.

2003 márciusában a kórus vezetője megkapta a "Baja Város Hírnevéért" kitüntetést, amelyet az Erdei László Honvéd Alezredes Alapítvány kuratóriuma ítélt oda. Áprilisban az olaszországi Gradoban vettünk részt nemzetközi kórusversenyen, melyen a vegyeskari kategóriában kategóriagyőzelmet érő Arany Diplomát, a nőikarok mezőnyében pedig Ezüst Diplomát szereztünk. Decemberben újabb kórusversenyen indultunk - a Kodály Zoltán III. Magyar Kórusversenyen. Az eredmény: második hely a vegyeskari kategóriában, és egy különdíj a kórushangzás igényességéért és a megformálás hitelességéért.

2004 októberében a váci Serenus Kórus szervezett találkozót öt együttes részvételével, melyre az Ad Libitumot is meghívták. A találkozó másnapján Budapesten énekeltünk a Nemzeti Galéria kupolatermében a KÓTA által szervezett múzeumi hangversenyek sorozatban.
Decemberben egy karácsonyi koncerten Händel Halleluja-kórusát szólaltattuk meg a Messiás c. oratóriumból egy kamarazenekar kíséretével.

2005. március 19-én rendeztünk ismét minősítő hangversenyt, amelyen a KÓTA által 2004. szeptemberétől bevezetett új minősítési rendszer szerint a Zámbó István vezette zsűri az "Ars Maior" fokozatra tartotta érdemesnek a kórust.

2005. augusztusában jutottunk el először a Művészetek Völgyébe – Monostorapátiban adtunk önálló koncertet a templomban.

Szeptember 9-én egy német férfikart fogadtunk Baján, a Landshutból érkezett Männerchor Ergolding együttesét, akikkel természetesen közös hangversenyt rendeztünk, majd a hónap végén mi utaztunk Németországba, ahol Neu-Ulmban és Baja Stuttgart melletti testvérvárosában, Waiblingenben énekeltünk.

A 2006-os esztendő első jeles eseménye a kórus karnagyának kitüntetése volt: Andrea a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet vehette át Magyar Bálint oktatási minisztertől.
Április végén két korábbi meghívást viszonozhattunk annak a kórustalálkozónak a megszervezésével, amelyen a marosvásárhelyi Nagy István Ifjúsági Vegyeskar (karnagy: Kovács András), és a váci Serenus Kórus (karnagy: Brusznyai Margit) vett részt.

Június 23-án Baja délvidéki testvérvárosában, Zomborban léptünk fel az ottani Vox Euterpes énekegyüttessel közösen.

Decemberben Budapesten jártunk a Kodály Zoltán IV. Magyar Kórusversenyen, amelynek vegyeskari kategóriájában Arany Diplomát és 4. helyezést szereztünk. Ebben a hónapban Andrea újabb rangos elismerést vehetett át - a képviselőtestület ünnepi ülésén kapta meg a Baja Városért kitüntetést.

2007
Az év eseményei közül kiemelkedik a Tolcsvay-testvérek Magyar Miséjének két előadása. Az első Baján hangzott el a Barátok templomában Tolcsvay László, Sáfár Mónika és Sasvári Sándor közreműködésével, a második a Szegedi Dómban, ahol a művet gyakran éneklő Rotunda Énekegyüttessel álltunk dobogóra. A Magyar Mise megtanulásának és bajai előadásának ötlete kedves barátunktól, Schmidt Antaltól származott, aki később is sokat tett a koncert létrejöttéért.
Októberben a Magyar Kórusszövetség (KÓTA) felkérésére a Mátyás templomban megrendezett ünnepi hangverseny közreműködői lehettünk.

2008
Hazai szerepléseink (Jánoshalma, Bácsalmás, Szekszárd) mellett óriási élményt jelentett az 5. Kórusolimpián való részvételünk Grazban. A világ legnagyobb kórusversenyének nevezett rendezvényére énekesek ezrei érkeztek a Föld minden tájáról. Ebben a mezőnyben az Ezüstéremnek is nagyon örültünk.

Decemberben első alkalommal rendeztünk Adventi hangversenyt a Barátok templomában, hogy az évek óta ott megrendezett, ám időközben a Városi Színházterembe átkerült Karácsonyt várva... jótékonysági koncert helyett mégiscsak legyen odaillő műsorral szervezett program az ünnepvárás időszakában a templomban.

2009
Tavasszal Pünkösdi kórustalálkozón énekeltünk helyi és erdélyi kórusok társaságában, ősszel pedig a Männerchor Ergolding 2005-ös bajai látogatását viszonozhattuk a német férfikar fennállásának 50. évfordulóját köszöntő rendezvénysorozaton.

2010
Májusban harmadik alkalommal vállalkoztunk minősítő hangverseny megrendezésére. Az 1998-as Hangversenykórus, és a 2005-ben elnyert Ars Maior cím után ezúttal az amatőr kórusok által megszerezhető legmagasabb fokozatra, az Ars Maxima címre tartotta érdemesnek az együttest a Nagy Ernő pécsi karnagy vezette zsűri.

Decemberben ismét rendeztünk Adventi hangversenyt, immár harmadszor, amelyet az előző évekhez hasonlóan most is szeretettel fogadott a közönség. A koncert műsorát egy Baja közeli településen, Borotán is bemutattuk.


A felsoroltakon túl természetesen rendszeresen adunk önálló koncerteket, jótékonysági esteken szerepelünk, ott vagyunk a Karácsonyt várva… c. hangversenyeken, amelyeken többször volt lehetőségünk a Magyar Állami Operaház magánénekeseivel énekelni. Jártunk megyei kórustalálkozókon és kulturális bemutatókon, fesztiválokon Magyarország más városaiban, településein, énekeltünk esküvőkön és kiállítások megnyitóin, énekeltünk a Szilágyi Erzsébet Nőikarral, a Pécsi Kamarakórussal, stb.,stb.,stb…(további események: ITT)

Az Ad Libitum repertoárján a gregoriántól napjaink kórusmuzsikájáig sokféle kórusmű megtalálható. Szívesen éneklünk reneszánsz madrigált, romantikus művet, az ismert magyar kórusszerzők (Kodály, Bárdos), a mai magyar és külföldi komponisták (Orbán György, Vajda János, Karai József, Nystedt, Rautavaara) darabjait, spirituálékat, könnyűzenei átiratokat.
Az énekkar 1994 óta egyesületként működik. Az együttes tagja a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének (Kóta).
Programjaink megvalósításához gyakran kapunk segítséget a városban működő vállalkozásoktól. 1999-től Baja Város Önkormányzata kiemelt támogatásban részesíti az Ad Libitum Kórust.
Az énekkar munkáját ismerő szakemberek főként az együttes hangzását, a művek stílusos megszólaltatását, valamint a repertoár sokszínűségét emelik ki.

A fentiekben sok szép sikert említhettem, amelyekre természetesen nagyon büszkék vagyunk. Ám számunkra az sem elhanyagolható, hogy az Ad Libitumban az éneklés ürügyén olyan pozitív hatások érik a fogékony korban lévő fiatalokat, amelyek révén - bízvást állíthatjuk - emberebb emberekké válnak. És ez ma mindennél fontosabb.
 


Baja 40.000 lakost számláló város Magyarország déli határa közelében a Duna partján. 1996-ban ünnepelte várossá válásának 300. évfordulóját. Iskolaváros. Alap és középfokú iskoláiban, főiskoláján, művészeti iskoláiban sokezer diák tanul. A Duna és az ártéri erdők természeti szépségei sok turistát vonzanak.

Különleges látványosság a nyári népünnepély, amikor a főtéren és a belváros utcáin több mint 2000 bográcsban fő a helyiek kedvenc étele, a tésztával tálalt bajai halászlé.

Pethő Attila
az Ad Libitum Kórus elnöke

Ad Libitum Kórus
H-6500 Baja, Szent-Györgyi Albert u. 3.
+36-79-428-657
+36-70-523-82-66
e-mail: adlibitum@baja.hu
www.libitum.hu

magyar