You are here

Kodály Zoltán VI. Magyar Kórusverseny - 3. helyezés!

Az Ad Libitum számára nem ismeretlen a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium díszterme, hiszen 2006-ban már jártunk itt – akkor is a Kodály Zoltánról elnevezett Magyar Kórusverseny résztvevőiként. Idén már hatodik alkalommal rendezték meg ezt a versenyt, mi pedig negyedszerre neveztünk – és mert a korábbiakban rendre sikerrel szerepeltünk (beszámolóink itt olvashatóak), hát most is izgalommal készültünk a megmérettetésre.

November 17-én este állt dobogóra a vegyeskarok kilenc énekkart számláló mezőnye. Délután érkeztünk a helyszínre, ahol rövid beéneklést követően próbálhattuk ki a terem akusztikáját, majd folytattuk a próbát a számunkra kijelölt tanteremben. Közben lázasan találgattuk, vajon ki foglal majd helyet a zsűriben, hiszen a nyolc zsűritag egyfajta vetésforgóban látta el feladatát. Azt már tudtuk, hogy negyedikként fogunk énekelni, és azt is, hogy a szünet után következő négy együttes programját zavartalanul végig is tudjuk majd hallgatni. Színpadra lépés előtt még volt egy fontos feladatunk – ki kellett találni ugyanis, hogy a lányok miként aggatják majd magukra a fekete ruháikat megszínesítő kendőket. Miután mindezen szépészeti kérdések is megnyugtatóan rendeződtek, dalzani vonultunk.

A dobogón állva mindvégig igen erős koncentráció jellemezte az együttest, és úgy éreztük, sikerült is átélten megszólaltatni a műveket. Elégedettek is voltunk a teljesítményünkkel, hiszen a célkitűzésünk nem elsősorban valamely helyezés megszerzése volt, hanem az, hogy amit tudunk, azt lehetőleg maradéktalanul legyünk képesek megmutatni a zsűrinek és a közönségnek. Nagyon örültünk annak, hogy már a szünetben többen is gratuláltak, köztük olyan jeles szakemberek is, mint Tillai Aurél, vagy Ordasi Péter. A második rész négy fellépőjének műsora után indultunk haza, hogy aztán éjjel fél 2 tájban érkezzünk meg Bajára.

18-án, vasárnap délelőtt 10.00 órától adtak lehetőséget a szervezők arra, hogy az együttesek vezetői személyesen is találkozhassanak a zsűri tagjaival, akik ekkor részletes véleményt is mondtak a kórusok előző napi teljesítményéről. Andrea Somos Csabával, Csemiczky Miklóssal, ifj. Sapszon Ferenccel és Rita Varonennel tudott beszélgetni (az ötödik zsűritag, Hollós Máté akkor még nem volt a verseny helyszínén). A szakemberek egybehangzóan dicsérték a kórus kimunkált hangzását és érzékeny muzikalitását, és nagy elismeréssel szóltak az együttest vezető Pethőné Kővári Andrea munkájáról. Kifogást csak egyik-másik tempóválasztás kapcsán fogalmaztak meg, illetve a dinamikai szélsőségeket hiányolták.

A nap további részében újabb gratulációkat kaptunk többektől is, akik előző este hallották a kórus műsorát.

Az Ad Libitum a Kodály Zoltán VI. Magyar Kórusversenyen a vegyeskari kategóriában a 3. helyezést szerezte meg. A kapott 88,1 pont az Ezüst minősítés elérését jelenti. A kórus különdíjként a Kodály Társaság által felajánlott értékes könyvcsomagot is átvehette.

Az elért eredményt számunkra az teszi különösen értékessé, hogy ismét kisegítők részvétele nélkül, azokkal a kórustagokkal sikerült a tisztes helytállás, akik egy valóban amatőr együttes énekeseiként vállalták a felkészülés munkáját és a versenyszereplés izgalmát. Elismerés illeti a kórus vezetőjét az alapos és következetes felkészítésért, a tagokat pedig azért, hogy felnőttek a feladathoz.

Pethő Attila