You are here

Az AD LIBITUM KÓRUS is az EUROPA CANTAT résztvevője

Egy fesztivál, amely nyitott mindenki számára

Az EUROPA CANTAT nyitott, mindenféle versengést nélkülöző fesztivál, amely remek programokat kínál énekkarok, karnagyok, zeneszerzők, kórustitkárok-szervezők-menedzserek és egyénileg résztvevő karénekesek számára, műfaj, kor és kórus típusra való tekintet nélkül.

Az EUROPA CANTAT méltán világhírű, színvonala és inspiráló hangulata miatt egyaránt. A háromévente, más-más országban megrendezésre kerülő eseményen változatos programok színes kavalkádjából választhatnak a résztvevők. Minden fesztivál sajátos élményekben gazdag – minden EUROPA CANTAT egyedi és megismételhetetlen!

Az EUROPA CANTAT Fesztivál a European Choral Association – Europa Cantat (továbbiakban ECA-EC) háromévente megrendezésre kerülő, rendszerint 2000-4000 énekest vonzó 10 napos nemzetközi kórusfesztiválja.

Az EUROPA CANTAT fesztivál az egyik leghíresebb nemzetközi kórusfesztivál a világon, a világ minden tájáról érkeznek erre a kitűnő szakmai rendezvényre, akik a különböző stílusú programokat ajánló műhelyekhez csatlakoznak.

A korábbi rendezvények:

1961 Passau (Németország)
1964 Nevers (Franciaország)
1967 Namur (Belgium)
1970 Graz (Ausztria)
1973 Autun (Franciaország)
1976 Leicestershire (Egyesült Királyság)
1979 Luzern (Svájc)
1982 Namur (Belgium)
1985 Strasbourg (Franciaország)
1988 Pécs (Magyarország)
1991 Victoria (Spanyolország)
1994 Herning (Dánia)
1997 Linz (Ausztria)
2000 Nevers (Franciaország)
2003 Barcelona (Spanyolország)
2006 Mainz (Németország)
2009 Utrecht (Hollandia)
2012 Torino (Olaszország)

Pécs egyszer már vendégül látta az EUROPA CANTAT-ot 1988-ban, amikor először hozták a fesztivált a Vasfüggöny mögé. A „legendás tizedik” azóta is él mind a 3672 résztvevő emlékezetében, illetve része a pécsiek kollektív emlékezetének.

Az EUROPA CANTAT :

  • több napos műhelyek – kezdő énekkaroktól a profi szintű együttesekig, minden műfajban, a gregoriántól a legújabb irányzatokig
  • egynapos “felfedező” műhelyek – a hatékony beéneklés, megfelelő repertoárválasztás, légzéstechnika, stb.
  • karnagyi program – műhelylátogatások, meghívott előadók szakmai előadásai
  • zeneszerző program – szakmai programok komponistáknak
  • Music EXPO – kották, könyvek, CD-k, további fesztiválok kiállítói s ezer más érdekesség
  • koncertek – műhelyzáró koncertek, résztvevő kórusok és együttesek bemutatkozása, gazdag fringe program délután és este magyar és délszláv fellépőkkel, meghívott előadók hangversenyei
  • egyéb programok – táncházak, kiállítások, turisztikai programok 

A fesztivál remek lehetőség a magyar kóruskultúra legjavának felmutatására, a más nemzetek vokális hagyományaival vagy éppen újításaival való találkozásra, nemzetközi kapcsolatépítésre, barátkozásra!