You are here

25 éves jubileum - 2016 a karnagy szemével

Az ünnepi koncertre rengeteg előkészület szükségeltetett. Borítékoltuk a meghívókat, összeállítottuk a kiállítás anyagát, dekorációt készítettünk, „kihelyezett” megbeszéléseket tartottunk annak érdekében, hogy ez a jubileum igazán ünnepire sikeredjen.

A koncertre (a 20. születésnapunkhoz hasonlóan) ismét dalpárok kerültek összeállításra. A műsor rendkívül színes volt, hiszen a reneszánsztól, a mai magyar zeneszerzőkig sokan kaptak helyet repertoárunkban. Többek között Paul Peuerl, Gabriel Fauré, Kodály Zoltán, Eugene Butler, Morten Lauridsen, Branco Stark, Leonard Cohen, Orbán György, Tillai Aurél és Tóth Péter szerzeményeit hallgathatták vendégeink az est folyamán.

A konferálást és a zongorakíséretet ismét Pethő Attila biztosította számunkra, aki - a tőle megszokott módon - színesebbé tette az ünnepi hangversenyt.

Az elmúlt években többször is kipróbálhattuk, milyen is női és férfikarrá különválni, így ez most sem maradhatott ki. A női kar Butler: Grorificamus című művét adta elő, Andrea dirigálta, a férfikar pedig bordalokkal szórakoztatta közönségünket, Attila vezényelte.

Hatalmas megtiszteltetés volt, hogy az est folyamán velünk ünnepelt Tillai Aurél, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karnagy, zeneszerző, és Tóth Péter zeneszerző, aki az Ad Libitum jubilálására írta Esti ima című vegyeskari művét.

Megható pillanatokat éltünk át, amikor volt kórustagjainkkal együtt állhattunk a dobogón, hiszen őket is meghívtuk, hogy velünk együtt ünnepeljenek.

Születésnap nincs torta nélkül, amit a városvezetés részéről Csubákné Besesek Andrea adott át nekünk köszöntő szavai után. Köszönjük szépen!

Továbbá szeretnénk köszönetet mondani Zsigó Róbertnek, Sipos Jánosnak is, akik beszédeikkel hozzájárultak ünnepünkhöz.

Szinte mindenki könnyek közt nézte végig, ahogy az Eötvös József Általános Iskola zsúfolásig megtelt csarnokában a közönség állva tapsolta meg előadásunkat és 25 évünket.

A koncert után terített asztal mellett folytattuk az ünneplést, Ad Libitum módjára hajnalig.

Most pedig következzék néhány átélt pillanatunk:

„Fantasztikus volt ott lenni, újra veletek. Az, hogy beállhattam közétek, pont oda, ahova mindig is szoktam állni, és a legjobb barátnőm a jobb oldalamon, az megrendítő volt számomra. A végén bizony a könnyeimmel küszködtem. A bulin sokat nevettem és beszélgettem, végül kiderült számomra, hogy két volt kórustag is a hozzám közeli szomszédos városban lakik. Vasárnap indultam vissza, ahogy a vonattal átsuhantam a hídon és közben hallgattam az Ír áldást, bevallom, folytak a könnyeim.”
Csepregi Ildikó

„A rengeteg próba, fellépések, utazások, mókázások, rengeteget jelentettek és elkísérnek a mai napig, még akkor is, ha sok éve már, hogy nem tudok ennek a kórusnak az aktív tagja lenni. Nagyon köszönöm a meghívást a koncertre és az ünnepségre. Pár órácska erejéig felszínre törtek újra a régi „libitumos” érzések. Nagyon-nagyon jól éreztem magam és jó volt látni, hogy vannak amik/akik nem változnak és remélhetőleg nem is fognak.”
Maglóczki (Barta) Zsuzsi

„Az ember életében a sok-sok hétköznap mellett, azt hiszem, hogy szerencsére vannak kiemelkedő, fontos és olyan felejthetetlen pillanatok, napok, évek, mint egy hozzánk illő társ megtalálása, a gyerekeink születése vagy egy jó közösségbe való tartozás. Azt hiszem, hogy a 25 éve létrejött, megalakult Ad Libitum egy ilyen szerencsés pillanat volt, az én szerencsés pillanatom.”
Pethőné Kővári Andrea