You are here

Nem mindennapi közös koncert egy kisvárosban

Amatőr énekkar ritkán lehet részese olyan élménynek, mint amilyen az Ad Libitum számára 2018. áprilisában megadatott. Magunktól ugyan nem merészeltünk volna oratórium előadására gondolni (pontosabban meg-megfordult a fejünkben a korábbi években is a gondolat, de mindannyiszor el is vetettük a nyilvánvaló nehézségek miatt) - most azonban a budapesti Erkel Ferenc Vegyeskar karnagya, Cseri Zsófia keresett meg bennünket az ötlettel, hogy vegyünk részt az együttesük újjáalakulásának 20. évfordulóját köszöntő nagyszabású produkcióban, Mendelssohn: Illés c. oratóriumának előadásában. Nem sokat tétováztunk, gyorsan igent mondtunk a megtisztelő felkérésre. És bár a más feladataink mellett valóban nem volt egyszerű a felkészülés, nekiláttunk a kórustételek megtanulásának.

2018. április 14-én azután Baján, a Türr István Sportcsarnokban, másnap pedig Budapesten a Pozsonyi úti református templomban felcsendültek az oratórium dallamai.
Az Ad Libitum és a jubiláló Erkel Ferenc Vegyeskar mellett a Szegedi Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatóiból alakult Vox Universitatis Szegediensis énekkar alkotta a száz főt is meghaladó kórust, amelyet egy alkalmi szimfonikus zenekar kísért. A két szólista Najbauer Lóránt és Megyesi Zoltán volt. Mindkét helyszínen háromszáz fő körüli hallgatóság követte Illés próféta történetét. A jobb megértést Cseri Zsófia ismertetője, és a megszólaló tételek mindenki számára kiosztott magyar fordítása segítette, de Mendelssohn sokszínű, gyönyörű dallamokban gazdag muzsikája, és a nagy létszámú együttes impozáns megszólalásai önmagukban is garanciát jelentettek a sikerre.
Külön öröm, hogy Baján is alkalmunk nyílt erre az előadásra, hiszen egy kisvárosban valóban nem mindennapi egy ilyen esemény - nyilván ez is magyarázza, hogy a közönség a záróakkordot követően felállva, vastapssal fejezte ki elismerését.

Azon túl, hogy a kórustagoknak sok munkát jelentett a felkészülés, másoknak is akadt bőven teendőjük a rendezvénnyel kapcsolatban. Elsősorban a Szent László ÁMK munkatársainak, akik igazán figyelmesen, és fáradtságot nem ismerve gondoskodtak arról, hogy a sportcsarnok alkalmas helyszíne lehessen a koncertnek. Köszönet érte, amint azoknak a cégeknek, vállalkozóknak is, akik termékek vagy eszközök biztosításával, illetve anyagi támogatásukkal segítették ennek a nagyszabású programnak a létrejöttét.