You are here

Ad Libitum 2x, 2013. október 26.

GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA SPORTCSARNOKA

Ad Libitum 2x – közös hangverseny a Chorale Ad Libitum – Lille (Franciaország) együttesével (karnagy: Cécile David). Műsorunk az alábbi volt:          

            Tóth Péter: For true love
            Mendelssohn: Herr, wir traun deine Güte (zongora: PA)
            Fauré: Jean Racine éneke (zongora: PA)
            Orbán György: Come away
            Orbán György: O, mistress mine
            Csenki Imre: Széki nóták
            Mozart: Szöktetés a szerájból – Janicsárkórus a III. felvonásból (zongora: PA)

A kapcsolat Flander Ági jóvoltából jött létre, aki Lille-ben tanulva akadt az azonos nevű énekkarra. Eredetileg úgy terveztük, hogy 25-én, pénteken rendezzük meg a koncertet, de változott az érkezésük időpontja, így lett 26-án a hangverseny.

A franciák egy része már 24-én, csütörtökön Budapestre érkezett, a többiek 25-én délután jöttek repülővel. Egy általunk szervezett busz szedte össze az Operánál lévő szállodából, majd a reptérről egyenesen Bajára utazott a csapat, ahová fél 8-kor érkeztek meg. A Gyaxi sportcsarnokában vártuk őket, mert helyszíni próbát tartottunk. Oda jöttek azok a vendéglátók is, akik a kóruson kívülről vállalták néhány francia elszállásolását és ellátását (Antal Pista, Glasenhardt János, Orbán Feriék, Palik Vera, Nádainé Andriska Krisztina, Homoki Endre). Már a megérkezésükkor feltűnt, hogy nagyon nyitottak, barátságosak. Néhányan a Petőfi-szigeti Ifjúsági Szállóban kaptak szállást, négy kórustagunk kísérte őket oda, akik vacsorára is velük maradtak.

26-án, szombaton fakultatív piacozás után fél 10-kor kezdődött a városnézés Strigl István vezetésével, majd busszal kimentünk a Halászati Miniskanzenhez, ahol Palik Veráék a kemencét is begyújtották, és kenyérlepényt sütöttek. Ebéd a Malom Étteremben. Délután helyszíni próba, koncert, majd vacsora a Gyaxiban. A vacsora felhőtlen mulatozásba ment át, ami vélhetőleg hajnalig eltartott volna, ha nem kell még Pestre utazniuk.

27-én a Magyar Nemzeti Galériában énekeltek a KÓTA múzeumi hangversenysorozatában. 28-án, hétfőn repültek vissza Franciaországba.

A koncertet támogatta az Önkormányzat Kulturális Bizottsága (a májusi Erkeles koncerttel együtt). Komoly segítséget kaptunk Bánfalvi Magdi jóvoltából is a szombati közös ebéd kifizetéséhez.

A koncertről a sajtóban megjelent cikk a csatolmányban olvasható.