You are here

Újra operában a kórus, 2014. október 10-12.

 

Baja Városi Színház

Rossini: A sevillai borbély c. operájának előadásai – a darab kórusrészleteit az Ad Libitum férfikara énekelte, kiegészülve Zombolya Gézával és Jánosi Lacival a Liszt Kórusból, valamint a tenor szólamban Czuck Orsival és Andreával.

Pécsi Egyetemi Zenekar, karmester Dinyés Dániel és Kocsár Balázs. Rendező Romvári Gergely. Szólisták: Donkó Imre, Horváth István, Francesca Provissionato, Wágner Lajos, Király Miklós, Ádám Zsuzsanna, Erlend Hermansen.

A bemutatót számos akadály nehezítette – elmaradt a csütörtök esti főpróba, mert a színházterem mennyezetéről némi törmelék hullott a színpadra nem sokkal a kezdés előtt, ezért a Belvárosi Közösségi Házba mentünk át egy ülőpróbára. Az aznap délelőttre tervezett próbát is lemondták, hogy külön tudjanak foglalkozni a zenekar hiányosságaival. Kocsár Balázs néhány napi próba után Szentpétervárra ment vezényelni, ezért egy ideig a próbákon, majd a pénteki első előadáson Dinyés Dániel állt a zenekar élén. A korábban meghirdetett szereposztás több ponton is változott, Bartolo szerepét például végül a negyedik jelölt énekelte. Dávid kiválása a műszak dolgát nehezítette, Simon Petit ültették be a pultba, de mert ő nem kottaolvasó, kellett valaki, aki a zongorakivonat alapján tudja őt segíteni – némi keresgélés után Nagyné Tósaki Bea vállalta, és oldotta meg remekül a különleges feladatot. Az ÉZI étkezőjében a próbák és az előadások üresjárataiban várakozó kórus folyamatos kajálásban és játékokban vett részt, míg Karagity Pista gitározott. Jelmezeink a katasztrófavédelemtől lettek, a szürke egyenruhákban nemcsak őrséget, de zenekart is játszottunk holmi hangszerekkel (mandolin, klarinét, trombita, fuvola, hegedű szerepelt az együttesben – meg triangulum…) Az előadásra egy elektromos vezérlésű forgószínpadot is beszereltek a színházba.