Jelenlegi hely

Az Ad Libitum Kórus története

Amikor 1991 novemberében néhány bajai fiatal összejött, hogy kórust alapítson, a szándékuk csak annyi volt, hogy legyen egy csapat, amelyben kedvükre énekelhetnek. Legtöbbjüknek azért hiányzott a kórusmuzsika, mert korábban a III. Béla Gimnázium énekkarainak soraiban meghatározó élményekben volt részük. Ezeket a kórusokat Pethőné Kővári Andrea vezette, kézenfekvő volt tehát, hogy őt kérjék meg, állna ennek az új együttesnek az élére. Andrea természetesen szívesen vállalta a feladatot, már csak azért is, mert egy ideje őt is foglalkoztatta a gondolat, hogy legyen egy fiatalokból álló énekkar Baján. A két szándék találkozása nyomán indult meg az akkor még névtelen együttes tevékenysége. Komoly célokat nem is fogalmaztunk meg, csak az volt a fontos, hogy igényes munkával mindig a tőlünk telhető legjobb produkciót hozzuk létre. Azt nem is gondoltuk, hogy ennek az egyszerű alapelvnek a következetes betartása mennyi siker forrása lesz.

1991-2000:
Az Ad Libitum Kórusban tehát - a megalakulás után - csak fiatalok énekeltek, sokan még középiskolai vagy felsőfokú tanulmányaikat végezték. Az együttes a szó valódi értelmében amatőr, a csapatnak bárki tagja lehet. Eredményeinkre azért is vagyunk különösen büszkék, mert azokat mindig saját erőnkből értük el, nem kértünk fel idegen kisegítőket még a jelesebb rendezvényeken, versenyeken való fellépések alkalmával sem.

Az eltelt évek eseményekben igen gazdagok voltak, teljes felsorolásukat meg sem kísérelhető, de a legfontosabbak mégis idekívánkoznak.

A kórus még nincs egy esztendős, amikor 1992-ben már felvételt készítettünk a Baja város zenei életét bemutató hanglemezre. (A hanglemezen való közreműködés kényszerítette ki a névadást, ekkor választottuk az Ad Libitum nevet.)

1994-ben szerepeltünk először a Magyar Rádió "Kóruspódium" című sorozatában.

1995-ben a rádió meghívta az együttest a sorozat élő adásban közvetített évadzáró stúdiókoncertjére, majd 1998-ban, 2000-ben és 2002-ben önálló egyórás hangversenyeket adhattunk a rádióban, amelyeket ugyancsak élőben hallgathattak a Bartók-adó hallgatói.
Baja nemzetközi partnerkapcsolatai révén jutottunk el 1994-ben a németországi Waiblingenbe, 1997-ben a franciaországi Argentanba, 2001-ben pedig Marosvásárhelyre.

1996-ban vettünk részt először nemzetközi rendezvényen, a IV. Nemzetközi Éneklő Héten Veszprémben, amelyen a közös műhelymunka mellett két önálló szereplésünk is volt.

1997-ben a VI. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen kategóriagyőzelmet aratva szereztünk Arany Diplomát a B1 kategóriában. Ugyancsak 1997-ben kaptuk meg Bács-Kiskun Megye Művészeti Díját.

1998-ban rendezett minősítő hangversenyünkön a magyar kórusszövetség a "Hangversenykórus" fokozattal ismerte el az együttes teljesítményét.
1998 júniusában vettük fel első CD-lemezünk anyagát, amely októberben jelent meg.

Szeretnék CD-t rendelni!

 Augusztusban a Magyar Televízió kamerái rögzítették műsorunkat, novemberben
 pedig a budapesti Zeneakadémia nagytermében énekeltünk.

 1999 nyarán Spanyolországban részt vettünk a XVII. Cantonigrosi Nemzetközi
 Kórusversenyen
, ahol a nőikari kategóriában második helyezést értünk el.

 2000 augusztusában Veszprémbe utaztunk. Itt a Vivace Nemzetközi
 Kórusfesztiválon
léptünk fel, amelyen négy földrész nyolc kórusa között mi
 képviselhettük Magyarországot.

December 7-10. között a Budapesten megrendezett Kodály Zoltán II. Magyar Kórusversenyen vegyeskari kategóriában III., nőikari kategóriában pedig II. helyezést értünk el. A zsűri különdíjjal ismerte el azt a teljesítményt, hogy két kategóriában is sikerült helyezést szereznünk.

2001-2005:
2001-ben a Kóta felkérésére a budapesti Néprajzi Múzeumban énekeltünk a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepi hangversenyen. Májusban kórus és karnagya átvehette az Éber Díjat, amelyet a művészetpártoló bajai család alapított a jeles képzőművész, Éber Sándor emlékére. (oklevel, oklevél2)
A kórus megalakulásának tízéves jubileumát nagyszerű hangulatú hangversennyel köszöntöttük 2001 novemberében több mint 500 fős közönség és a régi kórustagok jelenlétében, akik az ország minden pontjáról, sőt, külföldről is eljöttek a találkozás, az ünneplés és persze a közös éneklés kedvéért.

2002 szeptemberében Nemesnádudvaron adtunk önálló koncertet az Újbor Ünnepe alkalmából rendezett programsorozat részeként. Októberben a Tillai Aurél vezette Pécsi Kamarakórust láttuk vendégül Baján a Kodály-évforduló kapcsán.

2003 márciusában a kórus vezetője megkapta a "Baja Város Hírnevéért" kitüntetést, amelyet az Erdei László Honvéd Alezredes Alapítvány kuratóriuma ítélt oda. Áprilisban az olaszországi Gradoban vettünk részt nemzetközi kórusversenyen, melyen a vegyeskari kategóriában kategóriagyőzelmet érő Arany Diplomát, a nőikarok mezőnyében pedig Ezüst Diplomát szereztünk. Decemberben újabb kórusversenyen indultunk - a Kodály Zoltán III. Magyar Kórusversenyen. Az eredmény: második hely a vegyeskari kategóriában, és egy különdíj a kórushangzás igényességéért és a megformálás hitelességéért.

2004 októberében a váci Serenus Kórus szervezett találkozót öt együttes részvételével, melyre az Ad Libitumot is meghívták. A találkozó másnapján Budapesten énekeltünk a Nemzeti Galéria kupolatermében a KÓTA által szervezett múzeumi hangversenyek sorozatban.
Decemberben egy karácsonyi koncerten Händel Halleluja-kórusát szólaltattuk meg a Messiás c. oratóriumból egy kamarazenekar kíséretével.

2005. március 19-én rendeztünk ismét minősítő hangversenyt, amelyen a KÓTA által 2004. szeptemberétől bevezetett új minősítési rendszer szerint a Zámbó István vezette zsűri az "Ars Maior" fokozatra tartotta érdemesnek a kórust.

2005. augusztusában jutottunk el először a Művészetek Völgyébe – Monostorapátiban adtunk önálló koncertet a templomban.

Szeptember 9-én egy német férfikart fogadtunk Baján, a Landshutból érkezett Männerchor Ergolding együttesét, akikkel természetesen közös hangversenyt rendeztünk, majd a hónap végén mi utaztunk Németországba, ahol Neu-Ulmban és Baja Stuttgart melletti testvérvárosában, Waiblingenben énekeltünk.

2006:
A 2006-os esztendő első jeles eseménye a kórus karnagyának kitüntetése volt: Andrea a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet vehette át Magyar Bálint oktatási minisztertől.
Április végén két korábbi meghívást viszonozhattunk annak a kórustalálkozónak a megszervezésével, amelyen a marosvásárhelyi Nagy István Ifjúsági Vegyeskar (karnagy: Kovács András), és a váci Serenus Kórus (karnagy: Brusznyai Margit) vett részt.

Június 23-án Baja délvidéki testvérvárosában, Zomborban léptünk fel az ottani Vox Euterpes énekegyüttessel közösen.

Decemberben Budapesten jártunk a Kodály Zoltán IV. Magyar Kórusversenyen, amelynek vegyeskari kategóriájában Arany Diplomát és 4. helyezést szereztünk. Ebben a hónapban Andrea újabb rangos elismerést vehetett át - a képviselőtestület ünnepi ülésén kapta meg a Baja Városért kitüntetést.

2007:
Az év eseményei közül kiemelkedik a Tolcsvay-testvérek Magyar Miséjének két előadása. Az első Baján hangzott el a Barátok templomában Tolcsvay László, Sáfár Mónika és Sasvári Sándor közreműködésével, a második a Szegedi Dómban, ahol a művet gyakran éneklő Rotunda Énekegyüttessel álltunk dobogóra. A Magyar Mise megtanulásának és bajai előadásának ötlete kedves barátunktól, Schmidt Antaltól származott, aki később is sokat tett a koncert létrejöttéért.
Októberben a Magyar Kórusszövetség (KÓTA) felkérésére a Mátyás templomban megrendezett ünnepi hangverseny közreműködői lehettünk.

2008:
Hazai szerepléseink (Jánoshalma, Bácsalmás, Szekszárd) mellett óriási élményt jelentett az 5. Kórusolimpián való részvételünk Grazban. A világ legnagyobb kórusversenyének nevezett rendezvényére énekesek ezrei érkeztek a Föld minden tájáról. Ebben a mezőnyben az Ezüstéremnek is nagyon örültünk.

Decemberben első alkalommal rendeztünk Adventi hangversenyt a Barátok templomában, hogy az évek óta ott megrendezett, ám időközben a Városi Színházterembe átkerült Karácsonyt várva... jótékonysági koncert helyett mégiscsak legyen odaillő műsorral szervezett program az ünnepvárás időszakában a templomban.

2009:
Tavasszal Pünkösdi kórustalálkozón énekeltünk helyi és erdélyi kórusok társaságában, ősszel pedig a Männerchor Ergolding 2005-ös bajai látogatását viszonozhattuk a német férfikar fennállásának 50. évfordulóját köszöntő rendezvénysorozaton.

2010:
Májusban harmadik alkalommal vállalkoztunk minősítő hangverseny megrendezésére. Az 1998-as Hangversenykórus, és a 2005-ben elnyert Ars Maior cím után ezúttal az amatőr kórusok által megszerezhető legmagasabb fokozatra, az Ars Maxima címre tartotta érdemesnek az együttest a Nagy Ernő pécsi karnagy vezette zsűri.

Decemberben ismét rendeztünk Adventi hangversenyt, immár harmadszor, amelyet az előző évekhez hasonlóan most is szeretettel fogadott a közönség. A koncert műsorát egy Baja közeli településen, Borotán is bemutattuk.

2011:
Januárban a Liszt kórussal és versmondókkal közösen szerepeltünk a Magyar Kultúra Napi ünnepségen az EJF-ben. A tavasz folyamán sok-sok munkával elkészült a kórus új CD-je is. Az év során több fellépésünk is volt, de a 2011-es esztendő csúcspontja mindenképpen a 20 éves jubileumi koncert volt november 19-én a Gyakorló Általános Iskolában. A mintegy 500 fős közönség a végén szűnni nem akaró álló tapssal köszönte meg a koncertet. December közepén a Bácskai Kultúrpalotában való fellépéssel fejeztük be a 2011. évi fellépések sorozatát.

2012:
Ezt az évet is a Magyar Kultúra Napján rendezett műsorban való szerepléssel nyitottuk januárban. Év közben voltak kisebb fellépések, koncertek, az esztendő érdekessége viszont a kórus első, operában való szereplése volt. Október folyamán négyszer került előadásra Mozart: A varázsfuvola című műve Gulyás Dénes rendezésében a városi színházban. Nagy kihívás, de ugyanakkor csillogó élmény is volt kórustagjainknak az opera kórusrészeinek éneklése, a színpadi szereplés.

Október 23-án Budapesten a Szent Gellért templomban szerepeltünk egy gyönyörű koncerten, melyet a KÓTA szervezett az 1956-os forradalom emlékére.

 

Novemberben Budapesten részt vettünk a VI. Kodály Zoltán kórusversenyen, ahol a vegyeskarok kategóriájában harmadik helyezést értünk el 88,1 ponttal (ezüst minősítés). Decemberben Szekszárdon szerepeltünk a Kodály Zoltán születésének tisdzteletére rendezett kórushangversenyen. Az évet két koncerttel (Kultúrpalota és Barátok temploma) búcsúztattuk.

2013:
Májusban a Gyakorló Általános Iskola sportcsarnokában adtunk nagysikerű közös hangversenyt a budapesti Erkel Ferenc Vegyeskarral. Júliusban az orosházi művelődési központban szerepeltünk a Varázsfuvola előadásával. Ősszel viszont új kihívás várt bennünket: fel kellett készülnünk a következő bajai operaelőadás kórustételeiből. Ez Mozart: Szöktetés a szerájból című dalműve volt, melyet ezúttal Romvári Gergely rendezett a bajai színpadra. A három elődás októberben volt.

Ugyancsak októberben került sor szokásos koncert helyszínünkön, a gyakorló iskola sportcsarnokában egy nagyon különleges koncertre. A franciaországi Lille városában működő ottani Ad Libitum vegyeskar volt a vendégünk, velük szerepeltünk együtt az egész estét betöltő programban. A közönségnek igencsak megnyerte a tetszését a francia együttes sajátos, lazán elegáns előadásmódja.

Az esztendőt az immár hagyományos, Liszt kórussal közös adventi koncerttel zártuk a Barátok templomában.

2014:
Márciusban részt vehettünk a Budapesten tartott Szinkópa vegyeskari találkozón, melyet az Erkel Ferenc Vegyeskar szervezett Cseri Zsófi vezetésével. A szakmai műhelymunkát és koncertet is magában foglaló egésznapos foglalkozáson mindannyian sokat tanultunk.

Ebben az évben májusban Baja város hivatalos küldöttségének részeként kórusunk  részt vett a németországi testvérvárosunkban, Waiblingenben rendezett nagy partnervárosi találkozón, ahol Baja mellett az olasz Jesi és a francia Mayenne városok is képviseltették magukat. A többnapos rendezvénysorozat keretében kórusunk számos helyen lépett fel a belvárosi utcák, terek mellett pl. körforgalom átadó ünnepségen és önálló templomi koncerten is.

Ebben az évben is sor került egy opera bemutatására a bajai színházban, mégpedig Rossini: Sevillai borbély című vígoperájára, melyet ismét Romvári Gergely rendezett. Kórusunk férfi tagjai énekelték a darab kórusrészleteit. Az esztendőt ismét a szokásos adventi koncerttel zártuk, melyre december 20-án került sor a Barátok templomában.

2015:
Májusban részt vettünk a két napos Pünkösdváró Kórusfesztiválon, ahol a bajai kórusok mellett más magyar városokból érkezett kórusok is szerepeltek.

Az év nagy eseménye kórusunk számára a júliusban Pécsett rendezett Europa Cantat fesztivál volt, melyen az Ad Libitum tagságának nagy része részt tudott venni. Az utánozhatatlan hangulatú fesztiválon napközben műhelymunka folyt, délután és este közös éneklések, koncertek voltak a város számos pontján. A fesztiválra negyvennél több országból négyezernél több énekes érkezett, aki esténként együtt énekelt a Dóm téren, felejthetetlen emlékeket hagyva kórustagjaink lelkében.

Ebben az évben sem maradt el az opera bemutató: most Donizetti: Don Pasquale című vígoperája került sorra, melyet ismét Romvári Gergely állított Baján színpadra. A III. felvonásban elhangzó kórusrészeket az Ad Libitum tagjai énekelték.

Decemberben ebben az évben is megtartottuk a Liszt kórussal és Dr. Kosóczki Tamással közös adventi koncertet a Barátok templomában.

2016:
A január 22-i Magyar Kultúra Napja rendezvényen a 90 éve született Lukin Lászlóra emlékeztünk. Áprilisban öt fős delegációval ismét részt vettünk a budapesti Szinkópa találkozón.

A nyár fő eseménye a franciaországi út volt, melynek során testvérvárosunkban Argentan-ban és Domfront-ban adtunk egész estét betöltő koncertet. Emellett persze minden lehetőséget megragadtunk az éneklésre a Reims-i székesegyház lépcsőjétől kezdve, az Argentan-i réten tartott városi ünnepségig. A szereplések mellett kultúrprogramokra is sor kerülhetett, így eljutottunk Mont Saint Michel-be és Saint Malo-ba is.

Szeptemberben a Kultúrpalotában tartottuk meg rendhagyó rendezvényünket "Énekelj az Ad Libitummal!" címmel a Magyar Dal Napja alkalmából. A koncert során részben színpadról előadott kórusművek szerepeltek, jelentős részben viszont a kórus és a közönség együtt énekelte a jól ismert dallamokat.

Októberben Szegeden a konzervatóriumban szerepeltünk egy nagyszabású kóruskoncerten. Itt került bemutatásra a szerző jelenlétében Tóth Péter Esti ima című új műve, melyet az Ad Libitum kórus számára komponált.

Ebben az évben az Ad Libitum kórus 25 éves lett, melyet természetesen egy egész estét betöltő nagy koncerttel ünnepeltünk meg. Erre november 19-én a gyakorló iskola sportcsarnokában került sor a több mint 500 fős kórusmuzsika kedvelő bajai közönség előtt. Az érdeklődők az emeleti galériában megtekinthették a 25 év történéseit felidéző fotókat és tárgyakat bemutató kiállítást.
 

Az esztendőt ismét a Barátok templomában tartott adventi koncert zárta, ahol az Ad Libitum mellett a Liszt Kórus és Dr. Kosóczki Tamás is szerepelt.

2017:
Márciusban négy fős delegáció vett részt Budapesten az ez évi Szinkópa vegyeskari találkozón. Júliusban a Halfőző Fesztivál kísérőprogramjaként Nyáresti zenevarázs címmel koncertet szerveztünk, melyen kórusunk mellett hangszeres és énekes szólisták is felléptek. Július végén öt kórustag részt vett a 12. Nemzetközi oratórium kurzuson Pécsett.

Októberben a városi színházban szerepeltünk a Gulyás Dénes által jegyzett Operagála című előadáson, melyen a városunkban az elmúlt esztendőkben bemutatott operákból válogatott áriákat és kórusokat a rendező. Decemberben szabadtéri kiskoncertet adtunk a karácsonyi vásáron, és az év lezárásaként megtartottuk szokásos adventi templomi koncertünket is a Liszt Kórussal és Dr. Kosóczki Tamással közösen.

2018:
Az év nagy vállalkozása Mendelssohn: Éliás című oratóriumának előadása volt a budapesti Erkel Ferenc Vegyeskar, az Ad Libitum és a Szegedi Egyetem énekkarával közösen. Január végén Szegeden, márciusban Budapesten közös próbákat is tartott a három kórus. Az előadásokra április közepén és májusban került sor Baján, Budapesten és Szegeden Cseri Zsófia vezényletével, neves szólistákkal.

Az év másik nagy eseménye kórusunk szereplése volt Johann Strauss: A cigánybáró című nagyoperettjében. A Király Miklós által rendezett három előadásra a városi színházban került sor novemberben. Rövid próbaidőszak után komoly kihívást jelentett kórustagjainknak a feladat, hiszen nem csupán énekesi, de színészi feladatokban is helyt kellett állnunk a színpadon.

Az évet a hagyományos - a Liszt Kórussal és Dr. Kosóczki Tamással közös - nagy sikerű templomi adventi koncert zárta.

2019:
Az esztendő jórészt a szebbnél szebb templomokban való éneklés jegyében telt. Májusban a katymári katolikus templomban szerepeltünk Tolcsvay László – Tolcsvay Béla: Magyar Mise című művében. Nagy élményt jelentett számunkra, hogy Sáfár Mónikával, Sasvári Sándorral és Tolcsvay Lászlóval együtt szerepelhettünk. A templom zsúfolásig megtelt lelkes közönséggel. Sokan Bajáról is kiutaztak.

Júniusban a bácsbokodi katolikus templomban adtunk koncertet a templom felújítását ünneplő rendezvényen. Augusztusban a madarasi Nagyboldogasszony templomban adtunk koncertet szólistákkal és a Madarasi Kamarakórussal közösen a templom 220 éves fennállását köszöntendő.

Októberben 23-án Budapesten, a gyönyörű Mátyás templomban énekelhettünk a KÓTA által szervezett ünnepi hangversenyen. Novemberben Baján a barátok templomában újra előadásra került a Magyar mise. Az előadás a zsúfolásig megtelt templomban mintegy 500 fős közönség előtt zajlott hatalmas sikerrel.

A 2019-es év is a közönség által nagyon várt és kedvelt közös adventi koncerttel, majd másnap a Szentháromság téren adventi gyertyagyújtási ünnepségen adott kiskoncerttel záródott.

2020:
Februárban hét fős delegációval vettünk részt az ez évi Szinkópa vegyeskari találkozón Budapesten.

A karantén ideje alatt az Izlandi „zuzmó” felvételét készítettük el úgy, hogy a kórustagok otthon felénekelték a saját szólamukat:

https://www.youtube.com/watch?v=Tj6O6cxu_ZQ&t=70s

Júliusban végre újra énekelhettünk! A sétálóutcában adtunk egy rövid koncertet a jelentős számú érdeklődő közönség részére.

Október 1-én a Liszt Ferenc zeneiskola tanárainak a Zenei Világnap és Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából rendezett koncertén a Kultúrpalota karzatjáról énekeltük Beethoven Örömódáját.

Decemberben két dallal mi is szerepeltünk abban az online műsorfolyamban, amit a KÓTA állított össze a Magyar Kórusok Napja alkalmából.

December közepén a KÓTA értesítette karnagyunkat, Pethőné Kővári Andreát, hogy karnagyi kategóriában KÓTA-díjat ítéltek meg számára. A díj átadását a Magyar Kultúra Napján tervezik 2021. januárjában.

Karácsonyra elkészült a "karácsonyi karantén-videó": a Greensleeves dallamára három karácsonyi versszakot vettek fel a kórustagok telefonnal. A szerkesztett, gyönyörű téli fotókkal tarkított eredmény itt érhető el:

https://www.youtube.com/watch?v=C-SffWuyrvc

2021:

 

 

 


A felsoroltakon túl természetesen rendszeresen adunk önálló koncerteket, jótékonysági esteken szerepelünk, ott vagyunk a Karácsonyt várva… c. hangversenyeken, amelyeken többször volt lehetőségünk a Magyar Állami Operaház magánénekeseivel énekelni. Jártunk megyei kórustalálkozókon és kulturális bemutatókon, fesztiválokon Magyarország más városaiban, településein, énekeltünk esküvőkön és kiállítások megnyitóin, énekeltünk a Szilágyi Erzsébet Nőikarral, a Pécsi Kamarakórussal, stb.,stb.,stb…(további események: ITT)

Az Ad Libitum repertoárján a gregoriántól napjaink kórusmuzsikájáig sokféle kórusmű megtalálható. Szívesen éneklünk reneszánsz madrigált, romantikus művet, az ismert magyar kórusszerzők (Kodály, Bárdos), a mai magyar és külföldi komponisták (Orbán György, Vajda János, Karai József, Nystedt, Rautavaara) darabjait, spirituálékat, könnyűzenei átiratokat.
Az énekkar 1994 óta egyesületként működik. Az együttes tagja a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének (Kóta).
Programjaink megvalósításához gyakran kapunk segítséget a városban működő vállalkozásoktól. 1999-től Baja Város Önkormányzata kiemelt támogatásban részesíti az Ad Libitum Kórust.
Az énekkar munkáját ismerő szakemberek főként az együttes hangzását, a művek stílusos megszólaltatását, valamint a repertoár sokszínűségét emelik ki.

A fentiekben sok szép sikert említhettünk, amelyekre természetesen nagyon büszkék vagyunk. Ám számunkra az sem elhanyagolható, hogy az Ad Libitumban az éneklés ürügyén olyan pozitív hatások érik a fogékony korban lévő fiatalokat amelyek révén - bízvást állíthatjuk - emberebb emberekké válnak. És ez ma mindennél fontosabb.

Baja 35.000 lakost számláló város Magyarország déli határa közelében a Duna partján. 1996-ban ünnepelte várossá válásának 300. évfordulóját. Iskolaváros. Alap és középfokú iskoláiban, főiskoláján, egyetemi karán, művészeti iskoláiban sok ezer diák tanul. A Duna és az ártéri erdők természeti szépségei sok turistát vonzanak.

Különleges látványosság a nyári népünnepély, amikor a főtéren és a belváros utcáin több mint 2000 bográcsban fő a helyiek kedvenc étele, a tésztával tálalt bajai halászlé.

Pethő Attila
az Ad Libitum Kórus elnöke

Ad Libitum Kórus
H-6500 Baja, Szent-Györgyi Albert u. 3.
+36-79-428-657
+36-70-523-82-66
e-mail: adlibitum@baja.hu
www.libitum.hu

 

magyar