You are here

Fél év csúszással, de nagy sikerrel köszöntötte az Ad Libitum Kórus megalakulásának 30. évfordulóját

Bár fél év csúszással, de annál nagyobb sikerrel köszöntötte az Ad Libitum Kórus megalakulásának 30. évfordulóját 2022. május 28-án. A tényleges születésnap november közepére esett, és már a plakátok és a meghívók is elkészültek, amikor a járványhelyzet miatt mégis úgy döntöttünk, hogy elhalasztjuk a jubileumi koncertet.

Május 28-án a kórus megszokott koncerthelyszínén, az Eötvös József Általános Iskola sportcsarnokában gyülekezett a közönség, hogy meghallgassa az együttes programját. Nem terveztünk protokolláris eseményt, inkább egy baráti találkozót szerettünk volna megvalósítani, amelyen a zenéé a főszerep. Így előzetesen nem is kértünk fel senkit beszédek megtartására. A három évtized történéseit fotók és néhány relikvia bemutatásával idéztük fel az iskola előterében.

A koncert első felében kortárs szerzők műveiből válogattunk. Az egyetlen kivétel egy Monteverdi motetta volt. A szünet után Hajdú Miklós alpolgármester kért szót, aki egy szép virágkosár kíséretében köszöntötte a jubiláló énekkart, majd Harsányiné dr. Fodor Gyöngyi lépett a mikrofonhoz, aki az ugyancsak 30 éves AXIÁL Kft. nevében gratulált az Ad Libitumnak, és bejelentette, hogy anyagilag is támogatni kívánják a kórust.

A műsor második részében Orff: Carmina burana c. művéből hangzottak el kiválasztott tételek Aradi Sándor és Pethő Attila (zongora), valamint Koós Zoltán (ütőhangszerek) közreműködésével. A mű előadásában régi kórustagok is részt vettek. A közönség szűnni nem akaró vastapssal fogadta a népszerű darab részleteit. Ezt követően Makkai Gézáné karnagy adta át a Liszt Ferenc Énekkar ajándékát, majd Pethőné Kővári Andrea, az Ad Libitum Kórus vezetője köszönte meg a közönségnek a lelkesedést, a kórustagoknak pedig a három évtized közös munkáját és eredményeit. Az énekkar két tagja, Dr. Géczyné Pethes Eleonóra és Nagy Farkas pedig a karnagyot köszöntötték néhány gondolattal és egy csokor virággal. Az ünnepi műsor az Orff-mű egyik tételének megismétlésével zárult.

Természetesen az Ad Libitum számára ekkor még nem ért véget az est, régi és jelenlegi kórustagok fehér asztal mellett folytatták az éjszakába nyúló beszélgetést.

A beszámoló alatt Kleisz Mihály koncerten készült fotóit tekinthetik meg.

Támogatók:
Nemzeti Együttműködési Alap
Városi Civil Alap
Bajai Tankerületi Központ
Eötvös József Általános Iskola
Bányai Júlia Technikum és Szakképző Iskola
Koch Csaba (Koch Borászat)
Kápolnás Szikvízüzem
Szent István Mérnöki Iroda Bt
Ottmár Attila
Szent László ÁMK
Ady Endre Városi Könyvtár
EGYMI

A baja.hu internet oldalon a koncertről megjelent cikk itt olvasható:
A baja.hu cikke a jubileumi koncertről

A bajai televízió jubileumi koncertünkről készült műsora az alábbi linken tekinthető meg (a vetítés előtt a csúszkát vissza kell húzni a video elejére):
A bajai televízió műsora az Ad Libitum kórus jubileumi koncertjéről

A teljes koncertfelvétel megtekintéséhez kattintson a megfelelő linkekre a
Multimédia / Videók menüpontban!